A Kávékészítés egy művészet
Add át magad az alkotás örömének. Jó kávé, jó társaság = öröm és boldogság!
Kávéhoz felhasznált víz
Sokszor és sok helyen elhanyagolják a víz fontosságát, pedig az egyik legfontosabb része a kávénak, úgyanis a kávé 98%-a víz. Így a kávé minősége mellett legalább olyan fontos a jó minőségű és tiszta (tisztított, szűrt) víz.
Természetesen teljesen megfelelő a kávé készítéshez egy sima vízszűrő kancsó, de van aki a kifejezetten erre a célra palackozott “kávévíz”-re esküszik. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy melyiket használjuk, de a különböző artézi és kútvizek nagy eséllyel teljesen alkalmatlanok egy jó minőségű és finom kávé készítéséhez.
Sok helyen maga a csapvíz is keményebb, aminek az oka a magas ásványtartalom, aminél tévesen úgy gondolhatjuk, hogy több őrleményt kell tegyünk a kávéba a készítésnél. Vagy a másik példa, amikor ugyan nem kemény a víz, viszont erősen klór- vagy ammóniaíze van.
A legjobb megoldás, ha valamilyen szűrt vizet használunk. Fontos, hogy a szűrőt a használati utasításnak megfelelően rendszeresen cseréljük, ugyanis ezek a szűrők általában 100 liter víz szűrése után már nem tudnak megfelelő hatékonysággal működni.

A jó kávé négy fő eleme
Kávé minősége
Víz minősége
Frissesség
Arányok
Ez a négy elem mind ugyan annyira fontos. Bármelyik hiányában a kapott “oldatunk” máris nem a megfelelő minőségű, így fontos, hogy ezt szem előtt tartsuk.
Espresso kávé
Ahogy sok otthoni felhasználású kávégépnél is fel van tűntetve, az espresso titka a magasnyomással való kávékészítés.
A komolyabb, profibb gépek kb. 900 ezer pascal (Pa)nyomásra vannak kalibrálva, ameddig a gőznyomásuk pedig 100-150 ezer Pa.
Komolyabb eszközökön megtalálható már az előáztatás funció, ami gyakorlatilag előkészíti az őrleményt a főzésre.
Az espresso gépekkel készített kávénkon található meg a sokak által szeretett, úgynevezett crema. Ha egy átlátszó csészébe engedjük a gépből az italunkat akkor pedig tökéletesen megfigyelhető a 3 fő része az espressonknak, vagyis a krém, test, szív. A felső rész (crema) a krém, ami a legédesebb, majd ezt követi a test, ami a krém és a test “keveredése”, majd ezt követi a test, ami a fekete “letisztult” kávénk.
Ezen részeit a kávénknak, csak ezzel az eljárással kapjuk meg, aminek a magyarázata az espresso gépnek köszönhető magasnyomás.

Őrlemény:
Az espresso kávéhoz espresso őrlésű kávéra van szükség. Ez a boltokban található sztenderd szemcseméret amit őrölt kávé vásárlása esetén veszünk. Otthoni körülmények között ez nem fontos, ugyanis a mai presszógépek maguk őrlik meg a kávét. Ezért a frissen őrölt ízélményért is olyan népszerűek ezek a gépek.
Gyakori hiba:
Sokan töltik tele a kávégépet kávébabbal és gondolják, hogy majd úgyis elfogy. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a kávénak a négy fő ellensége között van a levegő páratartalma, ami ellen nem tudjuk megvédeni ha huzamosabb ideig a kávégép tartályában tartjuk.



French Press
Dugattyús kávéfőző, amelyet cafetiére-nek is neveznek. Nekem személyes nagy kedvencem, úgyanis egyszerű és rendkívűl gyorsan készíthető vele úgynevezett “hosszú-szűrt” kávé.
Ami a hatalmas előnye a többi kávékészítési móddal szemben, hogy ez az egyetlen olyan eljárás, ahol a kávé utolsó porcikája is benne marad az oldatunkban. Minden olaj, íz és zamat a csészénkbe/bögrénkbe kerül, így ha igazán jó kávét vásárolunk (például egy Blackberos kávét), akkor ez egy tökéletes elkészítési módja lehet.
Őrlemény
A legdurvább őrleményre van szükségünk. Sok őrlőre rá van írva, hogy french press ,de egyes kávé üzletekben is van kifejezetten olyan lehetőség, hogy french press-re őrölt. Erre azért van szükségünk, mert egyrészt áztatjuk a kávét, másrészt mert mondjuk egy török (porfinomságú) őrlésnél nem tudnánk “leszűrni” a kávét az eszköz dugattyúján található szűrőbetéttel.
készítés
Mindenek előtt forró vízzel töltsük meg az eszközt amivel felmelegítjük, majd ezt a vizet öntsük is ki. Ezt követően tegyük az eszközt a mérlegre majd nullázzuk le.
Tegyük az eszközbe az őrleményt (jelen esetben 30g durvára őrölt kávét), majd töltsünk rá 500ml forró vizet. A víz ideális hőfoka kb. 90-94°C. Forrásban lévő vízzel semmilyen esetben nem készítünk kávét, úgyanis megégeti az őrleményt és az így nyert oldatunk íze sem lesz az elvárt.
Ezután az eszköz tetejét ráhelyezzük az edényre, viszont a dugattyút nem nyomjuk le. Majd 4 percig ázni hagyjuk az őrleményt. A 4 perc letelte után egy határozott de nem túl gyors mozdulattal lenyomjuk a dugattyút. Ezt követően hagyjuk pihenni további egy percig, hogy a szűrőn esetlegesen átjutó szemcsék leülepedjenek.
A kapott oldat szavatossága 30 perc, így ez időn belül célszerű elfogyasztani. Nagyon szépen megfigyelhető, ahogy az oldat tetejére kiül a kávéban lévő olaj, ami remek textúrát az a kávénknak.
Filteres kávé
A szűrt kávéknak több formája ismert. Van amelyiknél egyenesen a bögrébe szervízozzuk az italt, van amelyiknél egy kancsóba, vagy nagyobb edénybe. Mindegyik esetnél egy papír filtert használunk a kávé átszűréséhez. Nem összekeverendő a textilfilteres kávékészítéssel, ahol a kávét a nevéhez hűen egy textilfilterrel szűrjük át.
Őrlemény
Filter finomságú (közepes) őrleményre van szükségünk. Ez valamivel finomabb szemcséjű kávé mint a french press, viszont közel sem olyan finomságú mint az espresso.
Az eszköz részei
Egy olyan eszközhöz mint ez a Chemex itt a jobb oldali képen, szokott járni maga az edény, egy filterkosár (ami a filtertartót tartja stabilan) és a filtertartó (ami a papírfiltert tartja). A paírfilter nem szokott járni a készlethez.

Készítés
Helyezzük az edényre a filterkosarat, a filtertartót és egy papírfiltert. Forró vízzel öblítsük át a papírfiltert, hogy az jól átázzon, majd ezt a vizet öntsük ki.
Ezután helyezzük az eszközt mindenestül egy mérlegre és nullázzuk le. Helyezzünk a papírfilterbe 60g kávét, majd ezt követően 1l forróvízből (90-94°C-os) egy keveset öntsünk az őrleményre és várjunk körülbelül 30 másodpercet, hogy az őrlemény kiázzon és a “virágzás” elcsendesedjen. Majd lassan, szakaszosan öntsük az őrleményre a maradék vizet. Fontos, hogy az őrleményünk folyamatosan ázzon, szinte folyamatos vízsugárral öntsük le.
Ha az oldatunk lecsepegett, akkor szevírozhatjuk is az italt.