A Kávékészítés egy művészet

Add át magad az alkotás örömének. Jó kávé, jó társaság = öröm és boldogság!

Kávéhoz felhasznált víz

Sokszor és sok helyen elhanyagolják a víz fontosságát, pedig az egyik legfontosabb része a kávénak, úgyanis a kávé 98%-a víz. Így a kávé  minősége mellett legalább olyan fontos a jó minőségű és tiszta (tisztított, szűrt) víz.

Természetesen teljesen megfelelő a kávé készítéshez egy sima vízszűrő kancsó, de van aki a kifejezetten erre a célra palackozott “kávévíz”-re esküszik. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy melyiket használjuk, de a különböző artézi és kútvizek nagy eséllyel teljesen alkalmatlanok egy jó minőségű és finom kávé készítéséhez. 

Sok helyen maga a csapvíz is keményebb, aminek az oka a magas ásványtartalom, aminél tévesen úgy gondolhatjuk, hogy több őrleményt kell tegyünk a kávéba a készítésnél. Vagy a másik példa, amikor ugyan nem kemény a víz, viszont erősen klór- vagy ammóniaíze van. 

A legjobb megoldás, ha valamilyen szűrt vizet használunk. Fontos, hogy a szűrőt a használati utasításnak megfelelően rendszeresen cseréljük, ugyanis ezek a szűrők általában 100 liter víz szűrése után már nem tudnak megfelelő hatékonysággal működni.

A jó kávé négy fő eleme

Kávé minősége

Víz minősége

Frissesség

Arányok

Ez a négy elem mind ugyan annyira fontos. Bármelyik hiányában a kapott “oldatunk” máris nem a megfelelő minőségű, így fontos, hogy ezt szem előtt tartsuk. 

Espresso kávé

Ahogy sok otthoni felhasználású kávégépnél is fel van tűntetve, az espresso titka a magasnyomással való kávékészítés. 

A komolyabb, profibb gépek kb. 900 ezer pascal (Pa)nyomásra vannak kalibrálva, ameddig a gőznyomásuk pedig 100-150 ezer Pa. 

Komolyabb eszközökön megtalálható már az előáztatás funció, ami gyakorlatilag előkészíti az őrleményt a főzésre. 

Az espresso gépekkel készített kávénkon található meg a sokak által szeretett, úgynevezett crema. Ha egy átlátszó csészébe engedjük a gépből az italunkat akkor pedig tökéletesen megfigyelhető a 3 fő része az espressonknak, vagyis a krém, test, szív. A felső rész (crema) a krém, ami a legédesebb, majd ezt követi a test, ami a krém és a test  “keveredése”, majd ezt követi a test, ami a fekete “letisztult” kávénk.

Ezen részeit a kávénknak, csak ezzel az eljárással kapjuk meg, aminek a magyarázata az espresso gépnek köszönhető magasnyomás.

Őrlemény:

Az espresso kávéhoz espresso őrlésű kávéra van szükség. Ez a boltokban található sztenderd szemcseméret amit őrölt kávé vásárlása esetén veszünk. Otthoni körülmények között ez nem fontos, ugyanis a mai presszógépek maguk őrlik meg a kávét. Ezért a frissen őrölt ízélményért is olyan népszerűek ezek a gépek.

Gyakori hiba:

Sokan töltik tele a kávégépet kávébabbal és gondolják, hogy majd úgyis elfogy. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a kávénak a négy fő ellensége között van a levegő páratartalma, ami ellen nem tudjuk megvédeni ha huzamosabb ideig  a kávégép tartályában tartjuk.

French Press

Dugattyús kávéfőző, amelyet cafetiére-nek is neveznek. Nekem személyes nagy kedvencem, úgyanis egyszerű és rendkívűl gyorsan készíthető vele úgynevezett “hosszú-szűrt” kávé. 

Ami a hatalmas előnye a többi kávékészítési móddal szemben, hogy ez az egyetlen olyan eljárás, ahol a kávé utolsó porcikája is benne marad az oldatunkban. Minden olaj, íz és zamat a csészénkbe/bögrénkbe kerül, így ha igazán jó kávét vásárolunk (például egy Blackberos kávét), akkor ez egy tökéletes elkészítési módja lehet.

Őrlemény

A legdurvább őrleményre van szükségünk. Sok őrlőre rá van írva, hogy french press ,de egyes kávé üzletekben is van kifejezetten olyan lehetőség, hogy french press-re őrölt. Erre azért van szükségünk, mert egyrészt áztatjuk a kávét, másrészt mert mondjuk egy török (porfinomságú) őrlésnél nem tudnánk “leszűrni” a kávét az eszköz dugattyúján található szűrőbetéttel.

készítés

Mindenek előtt forró vízzel töltsük meg az eszközt amivel felmelegítjük, majd ezt a vizet öntsük is ki. Ezt követően tegyük az eszközt a mérlegre majd nullázzuk le.

Tegyük az eszközbe az őrleményt (jelen esetben 30g durvára őrölt kávét), majd töltsünk rá 500ml forró vizet. A víz ideális hőfoka kb. 90-94°C. Forrásban lévő vízzel semmilyen esetben nem készítünk kávét, úgyanis megégeti az őrleményt és az így nyert oldatunk íze sem lesz az elvárt.

Ezután az eszköz tetejét ráhelyezzük az edényre, viszont a dugattyút nem nyomjuk le. Majd 4 percig ázni hagyjuk az őrleményt. A 4 perc letelte után egy határozott de nem túl gyors mozdulattal lenyomjuk a dugattyút. Ezt követően hagyjuk pihenni további egy percig, hogy a szűrőn esetlegesen átjutó szemcsék leülepedjenek. 

A kapott oldat szavatossága 30 perc, így ez időn belül célszerű elfogyasztani. Nagyon szépen megfigyelhető, ahogy az oldat tetejére kiül a kávéban lévő olaj, ami remek textúrát az a kávénknak. 

Filteres kávé

A szűrt kávéknak több formája ismert. Van amelyiknél egyenesen a bögrébe szervízozzuk az italt, van amelyiknél egy kancsóba, vagy nagyobb edénybe. Mindegyik esetnél egy papír filtert használunk a kávé átszűréséhez. Nem összekeverendő a textilfilteres kávékészítéssel, ahol a kávét a nevéhez hűen egy textilfilterrel szűrjük át. 

Őrlemény

Filter finomságú (közepes) őrleményre van szükségünk. Ez valamivel finomabb szemcséjű kávé mint a french press, viszont közel sem olyan finomságú mint az espresso.

Az eszköz részei

Egy olyan eszközhöz mint ez a Chemex  itt a jobb oldali képen, szokott járni maga az edény, egy filterkosár (ami a filtertartót tartja stabilan) és a filtertartó (ami a papírfiltert tartja). A paírfilter nem szokott járni a készlethez.

Készítés

Helyezzük az edényre a filterkosarat, a filtertartót és egy papírfiltert. Forró vízzel öblítsük át a papírfiltert, hogy az jól átázzon, majd ezt a vizet öntsük ki. 

Ezután helyezzük az eszközt mindenestül egy mérlegre és nullázzuk le. Helyezzünk a papírfilterbe 60g kávét, majd ezt követően 1l forróvízből (90-94°C-os) egy keveset öntsünk az őrleményre és várjunk körülbelül 30 másodpercet, hogy az őrlemény kiázzon és a “virágzás” elcsendesedjen. Majd lassan, szakaszosan öntsük az őrleményre a maradék vizet. Fontos, hogy az őrleményünk folyamatosan ázzon, szinte folyamatos vízsugárral öntsük le. 

Ha az oldatunk lecsepegett, akkor szevírozhatjuk is az italt.